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The contents of this document, except when based on statutory or regulatory authority or law, does not have 
the force and effect of law and is not meant to bind the public in any way. This document is intended only to 
provide clarity to the public regarding existing requirements under the law or agency policies. 

 
1. Question: What is a Faircloth Limit and where can you find it?   

 
Section 9(g)(3) of the United States Housing Act of 1937 sets a limit on the number of Public Housing units 
for which a PHA may receive Capital Funds and Operating Funds.   Specifically, the amendment prohibits 
HUD from funding the construction or operation of new public housing with Capital or Operating Funds if 
the units would exceed the number of units the PHA owned, assisted, or operated as of October 1, 1999 (the 
“Faircloth Limit”).  HUD periodically publishes the Faircloth Limit for every PHA with a Public Housing 
program.1  PHAs with questions on their Faircloth Limit may contact PIHOCI@hud.gov. 
 
PHAs can develop or acquire units exceeding the Faircloth Limit, and can spend Capital Funds and Operating 
Funds on them, but won’t receive Capital Fund or Operating Fund allocations for those units.2 For example, 
if a PHA had 100 units under an Annual Contributions Contract (ACC) and a Faircloth Limit of 90 units, the 
PHA’s annual Capital Fund and Operating Fund allocations would be calculated based on 90 units.  However, 
the PHA could still spend Capital Fund and Operating Funds on eligible uses related to the 100 units. 
 

2. Question: What happens to a PHA’s Faircloth Limit during repositioning? 

If a PHA converts public housing through the Rental Assistance Demonstration (RAD) program, its Faircloth 

Limit is reduced by the number of ACC units removed under RAD in IMS/PIC, including any de minimis units.3  

Faircloth Limits do not change under the other repositioning options: under Section 18 (e.g., Demolition, 

Disposition), Section 22 (e.g., Voluntary Conversion, Streamlined Voluntary Conversion), Section 24 (e.g., 

Choice Neighborhoods, HOPE VI Revitalization), Section 32 (e.g., Homeownership), Section 33 (e.g., Required 

Conversion), or Section 202 (e.g., Mandatory Conversion) of the U.S. Housing Act of 1937.   

However, PHAs that convert units using the Very Small PHAs (50 or fewer unit) provision under Section 184 

or Streamlined Voluntary Conversion5 are prohibited from developing new public housing units regardless of 

their Faircloth Limit.  If a PHA has zero public housing units, PIH Notice 2019-13 presents how to close-out 

the Public Housing program either through an ACC termination, transfer, or consolidation.  Once a Public 

Housing program ACC is terminated, any corresponding Faircloth limit becomes zero. 

 

 
1 https://www.hud.gov/program_offices/public_indian_housing/programs/ph/capfund 
2 See PIH Notice 2011-69 
3 Versions of the RAD Notice prior to Rev. 4 excluded any de minimis units from the Faircloth Limit reduction. The change 
made in Rev. 4 to include all public housing ACC units from the Faircloth reduction was retroactive to include all completed 
RAD conversions. PHA that wished to retain prior de minimis units under their Faircloth Limit were required to contact 
HUD (PIHOCI@hud.gov) within 90 days of publication of the Rev. 4 Notice. 
4 See Section 3.A.3.b of PIH Notice 2018-04 (HA)  
5 See PIH Notice 2019-05 

This document provides answers to frequently asked questions regarding the Faircloth Limit.  Please 
contact your local PIH Field Office or email Repositioning@hud.gov if you have additional questions. 

mailto:PIHOCI@hud.gov
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PIH-2019-13.pdf
https://www.hud.gov/program_offices/public_indian_housing/programs/ph/capfund
https://www.hud.gov/sites/documents/PIH2011-69.PDF
https://www.hud.gov/sites/dfiles/OCHCO/documents/18-04pihn.pdf
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PIH-2019-05.pdf
mailto:Repositioning@hud.gov
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3. Question: Can PHAs transfer their Faircloth Limit? 

Yes.  PHAs may transfer their Faircloth Limit as part of a PHA transfer or consolidation in accordance with 
Notice PIH 2014-24 which involves the transfer of all Public Housing assets and liabilities (in addition to the 
Faircloth limit).  A PHA may undergo a consolidation or transfer even if it has no remaining Public Housing 
units, but just the transfer of a Faircloth Limit under transfer or consolidation is not permitted.  A PHA may 
also transfer its Faircloth Limit through the PIH Partnerships Provision of RAD Notice Rev. 46.   PHAs 
interested in this option should contact the RAD Resource Desk at resourcedesk@radresource.net.  

 
4. Question: What should a PHA do to turn Faircloth authority into public housing? 
 

A PHA with Faircloth “authority” (i.e., a Faircloth Limit that exceeds their total ACC units) may develop or 
acquire additional units. Chapter 9 of the Capital Fund Guidebook7 and 24 CFR part 905, Subpart F provides 
an overview of various development options and the development process includes: 
 

 Conventional Development 

 Turnkey Development 

 Acquisition With or Without Rehabilitation 

 Force Account Labor 

 Mixed-Finance Development8 

 Other Methods 
 

In addition, a PHA with Faircloth authority may develop Public Housing units with the intent to convert to 
RAD. PHAs interested should contact resourcedesk@radresource.net. 
 
PHAs considering development should ensure they understand their current Faircloth Limit, any pending 
changes not yet incorporated, and how their Faircloth Limit or count of ACC units may change in the future. 
This is particularly important for PHAs participating in RAD with the associated Faircloth Limits changes. 
 
The amount of Operating Funds and Capital Funds that a PHA receives for new Public Housing units will vary 
based on factors such as the building type, location, and the age of the building.  PHAs should note that their 
Capital Fund allocation for new units may be roughly half that of older developments.   PHAs may email 
PIHOCI@hud.gov if they need help estimating their Capital Fund allocation for new units.   PHAs are 
encouraged to use the Project Expense Level (PEL) Estimator to estimate their Operating Subsidy allocation.  
 
To ensure the timely start of Operating Funds and Capital Funds, PHAs should ensure that any new 
development is reported promptly in IMS/PIC or successor systems, the Actual Date of Full Availability (Actual 
DOFA) is promptly recorded, the units are correctly represented in the annual Capital Fund IMS/PIC 
certifications, and the new development is promptly reported to the Financial Management Division. 

 

 
6 See Section 1.5.L of RAD Notice H-2019-09 PIH-2019-23 (HA) 
7 https://www.hud.gov/sites/documents/CAPITALFUNDGUIDEBOOKFINAL.PDF 
8 In some cases, PHAs undertake mixed-finance modernization to rehabilitate Public Housing units under an Annual 
Contributions Contract. Rehabbed units may be removed from inventory under one IMS/PIC development number to then re-
join the inventory under a new IMS/PIC development number. These activities generally have no permanent net effect on the 
Faircloth Limit, as the PHA’s authority and number of units is unchanged over the long term. 

https://www.hud.gov/sites/documents/14-24pihn.pdf
mailto:resourcedesk@radresource.net
mailto:resourcedesk@radresource.net
mailto:PIHOCI@hud.gov
https://www.hud.gov/program_offices/public_indian_housing/programs/ph/am/pels
https://www.hud.gov/sites/dfiles/Housing/documents/H-2019-09-PIH-2019-23_RAD_Notice%20Rev4_20190905.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/CAPITALFUNDGUIDEBOOKFINAL.PDF

